Rada študentov vysokých škôl podporuje štrajk učiteľov

10.09.2012 Bratislava

Bratislava 10. septembra (TASR) - Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) podporuje výstražný štrajk zamestnancov školstva, ktorý na 13. septembra vyhlásila rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Študenti veria, že táto akcia prispeje k zvyšovaniu kvality slovenského školstva, ktorého podstatnou súčasťou je podľa nich už primárne vzdelávanie.

"Nedostatočné finančné ohodnotenie pedagógov na základných školách nepriaznivo vplýva na kvalitu poskytujúceho vzdelania, keďže pedagóga nielenže nemotivuje v podávaní lepších výsledkov, ale zároveň znižuje záujem absolventov stredných škôl pokračovať v štúdiu pedagogických odborov. Podstatnou súčasťou budovania vedomostnej spoločnosti je práve kvalitné vzdelávanie, ktoré nie je možné bez dostatočného finančného ocenenia a materiálneho zabezpečenia pedagógov," argumentuje ŠRVŠ.

K zlepšeniu situácie by podľa študentskej rady prispelo zvýšenie finančných dotácií do rezortu školstva a zavedenie spravodlivého motivačného systému odmeňovania pedagogických zamestnancov.

Výstražný štrajk sa má uskutočniť vo štvrtok (13.9.) na všetkých typoch škôl od 06.00 do 18.00 h. O štrajku rozhodli odborári koncom augusta. Okrem nízkych platov sa zväzu nepáči návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Odborári požadujú, aby platy odborných a pedagogických zamestnancov boli na úrovni 1,2- až 2,0-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Reálne platy školských zamestnancov by v roku 2013 mali podľa odborárov porásť minimálne o 10 percent.
 

Vyberte región